Επί 18 χρόνια (από το 1992) επισκέπτεται την Κάλυμνο, έχοντας μέχρι σήμερα διοργανώσει στο νησί σεμινάρια που παρακολούθησαν περισσότεροι από 4000 Σκανδιναβοί γιατροί. Ο Δανός καθηγητής ιατρικής Jan-Helge Larsen έχει αγαπήσει, έχει δεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του και από τα πρώτα κιόλας χρόνια προσπαθεί να επικοινωνήσει την περιβαλλοντική ηθική της χώρας του στους ντόπιους επαγγελματίες -και όχι μόνο- της Καλύμνου.

Πρόσφατα αποφάσισε να απευθυνθεί και στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους και κατ’ επέκταση την προστασία της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητοί υπεύθυνοι πολιτικοί της Καλύμνου,

Έχω διοργανώσει σεμινάρια για περίπου 4000 Δανούς και Σουηδούς γιατρούς στην Κάλυμνο από το 1992, και έχω βιώσει την έλλειψη οικολογικής συνείδησης του υπέροχου νησιού σας. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή και αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Προερχόμενος από μια χώρα στην οποία τα περιβαλλοντικά θέματα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν, θα ήθελα να σας δώσω κάποιες εύκολες προτάσεις και συμβουλές από τις οποίες θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποια χρήματα για να δράσετε:

 1. Το υλικό που παίρνετε όταν καθαρίζετε τους δρόμους σας μπορεί εύκολα να γίνει compost. Θα συνεισφέρει να μαζευτεί το CO Όταν το καίτε αυξάνεται τη μόλυνση και χειροτερεύετε την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, απαγορεύεται να το κάνετε.

2. Το δίκτυο C40 περιγράφει πως οι πόλεις με πολλούς τρόπους μπορούν να γίνουν πιο υγιεινές για να ζήσει κανείς- και φιλικές προς το περιβάλλον: https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=c40+cities&ie=UTF-8&oe=UTF-8

3. Η Κάλυμνος διαθέτει άφθονο ήλιο και αέρα. Στις μέρες μας η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν γίνει φθηνότερες από την ορυκτή ενέργεια. Αυτό μπορεί να γίνει η βάση για την ανάπτυξη μιας υγειούς πόλης και ενός υγειούς νησιού. Σήμερα, η συγκέντρωση βλαβερών καυσαερίων στα στενά δρομάκια της Πόθιας είναι το ίδιο μεγάλη με τις μεγάλες πόλεις. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των ασθενειών των πνευμόνων της καρδιάς και του καρκίνου.

4. Σαν συνέπεια των παραπάνω οι υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να φτιάξουν ένα σχέδιο τουλάχιστον για την Πόθια, κάνοντας το κέντρο της ελεύθερο από ορυκτή ενέργεια σε 10 χρόνια – κατά το παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων. Αυτό θα δώσει το μήνυμα στους κατοίκους να μην αγοράζουν συμβατικά αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη ή πετρέλαιο. Στο κέντρο της Πόθιας η μετακίνηση μπορεί να γίνεται με οχήματα μηδενικής εκπομπής, ηλεκτρικά ποδήλατα και περπάτημα. Αυτό θα κάνει την πόλη ήσυχη με καθαρό αέρα και πολύ πιο ευχάριστη για τους τουρίστες.

5. Τα σκουπίδια περιέχουν μεγάλες αξίες, οι οποίες είναι απαραίτητο να ανακυκλώνονται και όχι να καίγονται μολύνοντας τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα.

6. Στην Κάλυμνο βρέχει αρκετά το χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού γιατί η βροχή καταλήγει στη θάλασσα. Αυτό το παράδοξο πρέπει να διορθωθεί προκειμένου το νησί να γίνει και πάλι πράσινο. Εγώ προσωπικά ευχαριστώ που μου δώσατε δωρεάν δέντρα να φυτέψω στον Πλατύ Γυαλό.

7. Κατά το παράδειγμα της Τήλου, υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές χρηματοδότησης πράσινων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θερμές ευχές και ελπίδα,

JanHelge Larsen

GP and professor

Kalymnos on September 17, 2020

 

 

*Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Kalydna Island Hotel η διευθύντρια του οποίου κ. Μαρίνα Κουντούρη επιβεβαιώνει την οικολογική ευαισθησία του Δανού γιατρού σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ακολουθώντας τις παραινέσεις του «όλα αυτά τα χρόνια να ζεσταίνουμε νερό μόνο με ηλιακή ενέργεια, έχουμε αντικαταστήσει όλες τις λάμπες μας με οικονομίας και τα καθαριστικά μας προϊόντα με φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν το έχουμε μετανιώσει φυσικά καθόλου και ειλικρινά εύχομαι να υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι σαν κι αυτόν οι οποίοι παρά την ηλικία τους να προσπαθούν τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και τις μελλοντικές γενιές».

 

 

One response »

  1. Ο/Η Katerina Klonari λέει:

    On deaf ears, Dr Larsen. On deaf ears…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s