Η Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου (Kalymnos Rescue Team) έδωσε στη δημοσιότητα μια πλήρη περιγραφή της πιο δύσκολης –από τεχνικής απόψεως- μέχρι σήμερα διάσωσης που έχει πραγματοποιήσει, η οποία έλαβε χώρα στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη στην Τέλενδο, για την επιτυχή έκβαση της οποίας χρειάστηκε η συνδρομή ελικοπτέρου  Super Puma.

Η Ομάδα Διάσωσης ευχαριστεί όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στις εκκλήσεις της για βοήθεια, ενώ μέσα από τα όσα αναφέρει σχετικά με την προσπάθεια που καταβλήθηκε, γίνεται αντιληπτή η αγωνία και η ανησυχία επί πέντε και πλέον ώρες, όλων όσων συνέδραμαν στον εντοπισμό και στην ασφαλή μεταφορά του Γάλλου τραυματία περιπατητή.

Ταυτόχρονα φωτίζονται και οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι και καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της επιχείρησης:

«Την Παρασκευή 11/9/2020 κληθήκαμε γύρω στις 13.00 μμ από το 112 για διάσωση Γάλλου περιπατητή, ηλικίας 67 ετών, στο ΝΔ τμήμα της Τελένδου, στο αναρριχητικό πεδίο Princess Canyon.

Γνωρίζοντας την εξαιρετικά δύσκολη γεωμορφολογία πρόσβασης και μην έχοντας επιχειρήσει εκεί στο παρελθόν, έγινε γενική κλήση προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί διάσωση υψίστης τεχνικής δυσκολίας. Μαζεύτηκαν 7 εθελοντές και δύο μέλη του ΠΣ (Πυροσβεστικού Σταθμού).

Έπειτα από ενέργειες του ΛΣ (Λιμενικού Σώματος), κατέφθασε καΐκι από την Τέλενδο, το οποίο μας παρέλαβε και μας πήγε στα μισά της διαδρομής από τη νότια πλευρά, στο εγγύτερο σημείο πρόσβασης. Οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά δυσμενείς λόγω κυματισμού στο σημείο, και η αποβίβαση μας έγινε χωρίς ελλιμενισμό αλλά με επιδέξιες κινήσεις του κυβερνήτη, κατευθείαν από τα βράχια, ελλείψει κάποιας άλλης επιλογής.

Φθάνοντας, έγιναν με την αναφερόμενη σειρά οι παρακάτω ενέργειες:

Αναγνώριση σκηνής, εκτίμηση κατάστασης τραυματία, παροχή Α’ βοηθειών και τοποθέτηση τραυματία στο φορείο προκειμένου να μεταφερθεί στη σκιά, καθώς η ώρα ήταν προχωρημένη και η θερμοκρασία υπερβολικά υψηλή. Η κατάσταση του περιπατητή κρίθηκε καλή, δεν υπήρχε ανοιχτό τραύμα, οι εσωτερικές μετρήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, είχε τις αισθήσεις του και αποκρινόταν σε όλα τα ερεθίσματα και τις ομιλίες, ενώ διαπιστώσαμε την πιθανή ύπαρξη πολλαπλών καταγμάτων σε κλείδα και πλευρά. Ακινητοποιήθηκε επαρκώς και ανέμενε το πλάνο της διάσωσης, έχοντας συνεχώς δίπλα του μέλη της ομάδας.

Ταυτόχρονα, η τεχνική ομάδα έψαχνε τρόπο κατάβασης, καθώς η πτώση του ήταν μέσα σε φαράγγι, η έξοδος του οποίου προϋπέθετε περάσματα κάθετων βράχων από 1 μέχρι και 5 μέτρα, απόκρημνων σημείων με χαλικούρες, οι οποίες πολλές φορές έφθαναν μέχρι τη θάλασσα, σε μια υψομετρική διαφορά κοντά στα 100μ. μέχρι τη βάση. Επίσης το μοναδικό σημείο πρόσβασης του καϊκιού, ώστε να μπορεί να επιβιβαστεί σχετικά ασφαλώς το φορείο, προϋπέθετε μια πορεία τραβέρσας περίπου 500μ σε τερέν όπως το περιγραφόμενο.

Κρίνοντας τη δυσκολία, κατευθείαν κλήθηκαν ενισχύσεις και άρχισαν να συζητιούνται τα πιθανά σενάρια. Οι δυο βασικές επιλογές ήταν εάν θα κουβαληθεί το φορείο στον ώμο, ή θα γίνει σύστημα με σχοινιά, ώστε να κρεμαστεί το φορείο με τον τραυματία και δύο διασώστες και να κατέβει κάθετα στη βάση. Ταυτόχρονα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, κρίνοντας σαν βασική του μέριμνα την ασφάλεια των εθελοντών η οποία ήταν πολύ επισφαλής και στα δύο σενάρια, ξεκίνησε τις ενέργειες πιθανής απογείωσης ελικοπτέρου Super Puma, περιγράφοντας τη διάσωση σχεδόν αδύνατη, δεδομένου του υφιστάμενου έμψυχου υλικού.

Η κλήσεις για ενισχύσεις, έφεραν τα εξής αποτελέσματα:

Από την ομάδα διάσωσης ανταποκρίθηκαν άμεσα άλλα 5 μέλη, εκ των οποίων 3 ακόμα έμπειρα μέλη της τεχνικής ομάδας, φέρνοντας τα επιπλέον απαραίτητα υλικά.

Συγκεντρώθηκαν στο λιμανάκι των Μυρτιών, όπου μας ανέφεραν δυσκολία να πείσουν κάποιο καΐκι να τους φέρει και επί τούτου κλήθηκε ο κ. Παύλος Καραφυλλάκης, ο οποίος άμεσα και αφιλοκερδώς δέχθηκε, γεγονός για το οποίο τον ευχαριστούμε δημόσια. Μια ώρα περίπου μετά, βρίσκονταν στο πεδίο.

Από τον διοικητή της Πυροσβεστικής, κλήθηκε Έλληνας οδηγός βουνού που διατηρεί κατοικία στην Κάλυμνο, προκειμένου να συνδράμει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στο δύσκολο έργο της κατάβασης. Αρνήθηκε την παροχή βοήθειας, απαντώντας πως εφόσον δεν είναι αναρριχητής ο τραυματίας, δεν είναι στο πεδίο ευθύνης του.

-Εστάλησαν στο λιμανάκι των Μυρτιών 3 συμβασιούχοι του Δήμου στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Εξ’ αυτών οι δύο, κρίνοντας τη δυσκολία της κατάστασης, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο καΐκι και επέστρεψαν.

-Μετά από μακρά αναμονή και επικοινωνώντας διαρκώς τις δυσκολίες με το κέντρο συντονισμού, ο διοικητής κ. Κωνσταντόπουλος, κατάφερε και πήρε το ΟΚ για απογείωση ελικοπτέρου, πράγμα που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε ένα σύνολο τουλάχιστον 80 διασώσεων που έχει η ομάδα στο ενεργητικό της από το 2013.

-Ο τραυματίας έπρεπε να μεταφερθεί στο κοντινότερο ξέφωτο, προκειμένου να μπορεί να χειρίσει το Super Puma και να κατέβει στο αναγκαίο ύψος.

Ξεκίνησε κατάβαση με το φορείο στον ώμο, ενώ όπου χρειάστηκε, σε 3 σημεία συγκεκριμένα, στήθηκε ρελέ και χρησιμοποιήθηκε στατικό σχοινί.

-Στη συνέχεια, κατέφθασε το ελικόπτερο, κατέβηκαν δύο διασώστες, εκτίμησαν την κατάσταση, και κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες ανέβασαν πρώτα το φορείο και στη συνέχεια ένας ένας, μπήκαν στο Super Puma και ευχαριστώντας μας, αποχώρησαν για το νησί της Ρόδου με τον τραυματία.

Η διάσωση κράτησε συνολικά 5 ώρες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όσων συμμετείχαν. Αποτέλεσε τη δυσκολότερη και εντυπωσιακότερη από τεχνικής άποψης διάσωση μέχρι σήμερα, ενώ η ομάδα μας πλέον έχει την εμπειρία διάσωσης με εναέριο μέσο μεταφοράς, πράγμα πολύ σημαντικό για τις ανάγκες ενός νησιού σαν την Κάλυμνο.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτή».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s