Γράφει ο Ιωάννης Γ. Ασπροποταμίτης*

Με την ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, η ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε τη «χρυσή αυγή» ως εγκληματική οργάνωση. Οι μηχανισμοί της διατήρησης της μνήμης, από εκείνη την «μαύρη» περίοδο της πολιτικής

και κοινωνικής ζωής της χώρας, μας οδηγούν στην ανάσυρση γεγονότων με τα οποία αποδεικνύεται ότι η ελληνική κοινωνία, με μικρές και απλές ενέργειες, προσπάθησε να «αντισταθεί» στην εξάπλωση της πολιτικής παρουσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο μου έτυχε να βιώσω κατά την περίοδο της μόνιμης διαμονής μου στο ακριτικό νησί της Καλύμνου, θέλησα να ανασύρω ως ιστορική μαρτυρία και ως εμπειρία ζωής.

Συνέβη τον Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δηλαδή της παράταξης του Δημήτρη Διακομιχάλη. Ως τελετάρχης του Επαρχείου Καλύμνου, διορισμένος από τον Αναπληρωτή Έπαρχο Κώστα Σταυλά, σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή Καλύμνου, μου ζητήθηκε να συντονίσω τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Μετά την ολοκλήρωση της συντονιστικής σύσκεψης στο γραφείο του Έπαρχου, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, ακολούθησε κλειστή συνάντηση στην οποία συμμετείχα παρουσία του Αναπληρωτή Έπαρχου και του Δήμαρχου Καλυμνίων. Μεταξύ άλλων, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της επικείμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας του εκπροσώπου της οργάνωσης «χρυσή αυγή» από τη γειτονική Κω, ο οποίος επιθυμούσε να συμμετάσχει επίσημα στις εν λόγω εορταστικές εκδηλώσεις.

Την προηγούμενη περίοδο η οργάνωση αυτή είχε εξαπλώσει την τρομοκρατική και εγκληματική της δράση σε όλη τη χώρα, μέσω των νεοναζιστικού τύπου «ταγμάτων εφόδου», με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει αφενός τα δημοκρατικά μας αισθήματα, αφετέρου τη βαθιά ανησυχία για κοινωνική αναταραχή, την οποία ενδεχομένως θα πυροδοτούσε η επίσημη παρουσία του εκπροσώπου μιας εθνικοσοσιαλιστικής κομματικής οργάνωσης στις εορταστικές εκδηλώσεις. Βλέπετε, οι μνήμες των αντιφασιστικών αγώνων της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου εν γένει, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές μέσα στον προηγούμενο αιώνα, διατηρούνται ακόμα νωπές στη συλλογική μνήμη των νησιωτών μας.

Από την άλλη, με δεδομένο ότι η εν λόγω κομματική ομάδα αποτελούσε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έπρεπε να επιλεγούν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να μη δοθούν τα εναύσματα για τυχόν εντάσεις και προκλήσεις. Χρειάστηκε να εφαρμοστεί το τέχνασμα που μου θύμισε την ατάκα του «στρίβειν δια του αρραβώνος». Το επιχείρημα το οποίο συμφωνήθηκε να διατυπωθεί προφορικά ήταν πως «στις εκδηλώσεις δεν είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων». Με την ιδιότητά μου ως τελετάρχη και για να βγάλω τους δύο παρισταμένους από την αμήχανη θέση της άμεσης επικοινωνίας με τον χρυσαυγίτη εκπρόσωπο, συμφώνησα να είμαι εγώ αυτός που θα «απαντούσα» στην τηλεφωνική του κλήση. Δεν το κρύβω ότι οι προβληματισμοί και οι αναστολές που μου δημιουργούσε αυτή η εξέλιξη ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Έπρεπε να μιλήσω και να μεταφέρω με αποφασιστικότητα την ειλημμένη απόφαση, ώστε να μην αφήσω «περιθώρια αντίδρασης» στον συνομιλητή μου.

Λίγες ώρες αργότερα, πράγματι δέχτηκα το τηλεφώνημα από τον εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης της «χρυσής αυγής» στην Κω. Προσπάθησα να διατηρήσω τη συνομιλία μέσα σε συνεργατικό κλίμα, διατυπώνοντας την απόφαση των τοπικών αρχών να αποκλείσουν από τις επετειακές εκδηλώσεις όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, απόφαση την οποία είχαν ήδη σεβαστεί κάποιοι άλλοι κομματικοί εκπρόσωποί νωρίτερα. Τον αρχικό ενθουσιασμό του συνομιλητή μου ενόψει της προοπτικής να παρευρεθεί στο νησί, σύντομα διαδέχθηκε ένας προσωρινός σκεπτικισμός, ως απόρροια της διευκρίνισης για προσπάθεια τήρησης «ίσων αποστάσεων» από όλες τις κομματικές παρατάξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ολοκληρώσαμε την επικοινωνία μας με το σχόλιο πως αν εμμένανε στην  αρχική τους πρόθεση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, θα έπρεπε πλέον να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά άμεσα με τον ίδιο τον Δήμαρχο Καλυμνίων. Αισίως, δεν υπήρξε άλλη τηλεφωνική κλήση από μέρους του εκπροσώπου της «χρυσής αυγής», για να προτείνει κάτι διαφορετικό από εκείνο για το οποίο είχε ενημερωθεί.

Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν με τη συμμετοχή του Καλυμνιακού λαού, των τοπικών πολιτικοστρατιωτικών αρχών και των παλαίμαχων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης. Η Κάλυμνος τίμησε για ακόμα μία φορά τους ιστορικούς αγώνες των νησιωτών για Ελευθερία και Δημοκρατία.

*Ο Ιωάννης Γ. Ασπροποταμίτης είναι πλοίαρχος ΠΝ εα – τέως τελετάρχης Επαρχείου Καλύμνου             

One response »

  1. Ο/Η Ageliki Klonari λέει:

    ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΡΘΕ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ..ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΚΙΟΣΚΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΒΕΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΚΑΝ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s