Γράφει η Κάριν Ρήγα*

Έτσι γνωρίζω τον υπερήφανο Καλύμνιο, που κατάγεται από αυτούς που πολεμούσαν τον κατακτητή για 400 χρόνια και παρόλα αυτά διατήρησαν ήθη, έθιμα, θρησκεία και γλώσσα. Ο χρόνος για αυτόν τον αγώνα έχει περάσει, παρόλο που ο Ερντογάν ξαφνικά ανακάλυψε ότι του χρειάζονται άλλα 12 νησιά. Όμως σε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ικανότητα “αυτοδιάθεσης” και “του εγώ αποφασίζω;”
Έχω μια ιδέα.

Γνωρίζουμε ότι οι επόμενες γενιές θα παλέψουν με την έλλειψη νερού και με ωκεανούς πλαστικού και σκουπιδιών. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, να “αποφασίσουμε εμείς”.
Όταν κάποιος λέει σε εμάς ή τα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε σκουπίδια στον δρόμο, στο βουνό, στις χαράδρες, στην θάλασσα ή στην παραλία, τι κάνουμε εμείς;
Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κανένας δεν θα μάς πει τι θα κάνουμε και να συνεχίσουμε να ρίχνουμε τα σκουπίδια παντού ή μπορούμε να το αντιστρέψουμε και να αποφασίσουμε ότι “κανένας δεν θα αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό νησί”!

Πριν από μερικά χρόνια η κόρη μου Έλενα πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο των διακοπών μας καθαρίζοντας τον δρόμο από την πόλη στον Άγιο Σάββα. Αλλά επειδή προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς συγχρόνως δεν μπορέσαμε να το τελειώσουμε μέχρι το μοναστήρι.

Η ιδέα της ήταν πολύ καλή και εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ που μένουμε στην Δανία. Μια φορά τον χρόνο γίνεται περισυλλογή σκουπιδιών στις παραλίες και είναι καθαρές για χρήση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά σκουπίδια γιατί πρώτον υπάρχουν πολλοί κάδοι και είμαστε συνηθισμένοι να τους χρησιμοποιούμε αλλά και οι γονείς μας έχουν διαπαιδαγωγήσει ότι δεν ρίχνουμε σκουπίδια στην φύση. Όπως τα περισσότερα παιδιά στην Δανία έμαθα να βάζω το χαρτί από το σοκολατάκι στην τσέπη μου και να περιμένω μέχρι να βρω ένα κάδο.
Σήμερα ούτε καν μού περνάει από το μυαλό να ρίξω όπου θέλω το πλαστικό ή το κουτί χυμού, έμαθα από τότε ότι ένα ελαφάκι ή ένας σκαντζόχοιρος στο δάσος δεν πρέπει να πεθάνει γιατί δεν περίμενα να βρω ένα κάδο για να τα πετάξω.
Δεν πετάω σκουπίδια μέσα στο σπίτι μου αλλά ούτε και έξω. Μου αρέσει η καθαριότητα αλλά και δεν θέλω άλλοι να μαζεύουν αυτά που ρίχνω. Με την γνώση δε που έχω για την καθαριότητα σε όλα τα Καλύμνικα σπίτια, πιστεύω ότι πολλοί έχουν την ίδια άποψη με εμένα.

Κάθε πρωί που πάμε για μπάνιο στην Γέφυρα η θάλασσα είναι κρυστάλλινη, καθαρή και μυρίζει υπέροχα, η θέα είναι φανταστική (αν δεν δω προς τα κάτω που οι βράχοι είναι γεμάτοι σκουπίδια). Όταν επιστρέψω μερικές ώρες αργότερα είναι γεμάτη από σκουπίδια, εκεί που κάνουν μπάνιο παιδιά. Ποιοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν μπάνιο ανάμεσα σε σκουπίδια; Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι οι ψαράδες που τα ρίχνουν, δεν μπορώ να το πιστέψω. Ζουν από τα ψάρια, είναι δυνατόν οι ίδιοι να σαμποτάρουν το εισόδημα τους; Τότε ποιοι ρυπαίνουν τις θάλασσες μας;

Είμαι εντυπωσιασμένη από τους πρωινούς κολυμβητές, κάθε πρωί μαζεύουν σκουπίδια συνεχώς. Ένας από αυτούς μου είπε ότι αν όλοι στην Κάλυμνο μάζευαν 4 κομμάτια κάθε μέρα για μία εβδομάδα, θα είχαμε γλυτώσει από τον εφιάλτη των σκουπιδιών στο νησί μας. Αλλά αυτό θα βοηθούσε αν τα παιδιά μας μάθαιναν να ρίχνουν τα σκουπίδια στους κάδους, θα το μάθουν αν βλέπουν εμάς να το κάνουμε.

Αν και εμείς οι μεγάλοι δείξουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Ένα άλλο πρόβλημα στην Γέφυρα, αλλά και σε άλλα σημεία, είναι οι γεμάτοι κάδοι. Υπάρχουν δύο λύσεις: ή συχνότερο άδειασμα ή περισσότεροι και μεγαλύτεροι κάδοι. Υπάρχουν πολλοί κάδοι στην πόλη θα ήταν πολύ καλύτερα με περισσότερους.
Είναι γνωστό σε πολλούς ότι εμείς οι άνθρωποι μιμούμαστε την συμπεριφορά των άλλων. Αν βλέπουμε σκουπίδια στον δρόμο τότε ρίχνουμε και εμείς. Αφού το έκαναν οι άλλοι έ ας το κάνουμε και εμείς. Οι τουρίστες μάς βλέπουν  και πιστεύουν ότι έτσι συνηθίζεται να κάνουμε εδώ και έτσι πολύ γρήγορα ένα σκουπίδι γίνεται 10.
Πολλοί ζουν από τον τουρισμό και είναι σίγουρο ότι οι τουρίστες δεν πάνε σε μέρη-σκουπιδότοπους. Αν είχαν τέτοιο ενδιαφέρον τότε θα προτιμούσαν χώρες σαν την Ινδία που υπάρχουν βουνά σκουπιδιών.

Ένα πρωινό στην βόλτα προς τον Άγιο Σάββα συναντήσαμε ένα εργάτη του Δήμου που καθάριζε τον δρόμο, αυτό που μου είπε ήταν: “Πρέπει να αλλάξουμε 800% για να λύσουμε το πρόβλημα!”. Ήταν χαρούμενος με την δουλειά του και καταλαβαίνω γιατί, εκτός του ότι έπαιρνε μισθό, βοηθούσε να παραδώσει ένα καθαρό νησί στις επόμενες γενιές και ένα καλό τόπο να ζεις. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και να δείτε την δουλειά του. Παλεύει όμως και ενάντια σε μια άλλη καλύμνικη συνήθεια: το πείσμα, μπορώ να φανταστώ τι λένε μερικοί: “θα πετάξω τα σκουπίδια μου όπου θέλω εγώ, κανένας δεν θα μου κάνει κουμάντο”!

Σκέφτομαι ότι σε αυτήν την περίπτωση, η υπερηφάνεια και το πείσμα είναι ένα άσχημο κοκτέιλ. Όταν ο κόσμος αλλάζει τότε η υπερηφάνεια πρέπει να παραμένει αλλά το πείσμα να αλλάζει υπηρετώντας το κοινό καλό. Μπορούμε να επιλέξουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται για το μέλλον τους προστατεύοντας το περιβάλλον και το νησί μας ή να ζήσουν ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών.

Ας διαλέξουμε ότι κανένας δεν θα μας κάνει κουμάντο αν θα έχουμε ένα καθαρό νησί, γιατί βεβαίως και θα έχουμε, το αποφασίσαμε ΕΜΕΙΣ!
Για να το λύσουμε όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνους του δημοτικούς άρχοντες, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.

*Κάριν Ρήγα: μια γυναίκα, μάνα και γιαγιά που λατρεύει την Κάλυμνο

One response »

  1. Ο/Η Φανή Κουτούζη λέει:

    Συγχαρητήρια κ. Ρήγα. Και από τα γραπτά σας φαίνεται ο πολιτισμός σας. Εγώ σας ομολογώ ότι ντρέπομαι για την κατάντια μας στον τομέα αυτό ιδίως όταν διαπιστώνω τη διαφορά του πολιτιστικού επιπέδου της καθημερινότητας του νησιού μας από αυτό της χώρας σας. Καλή Χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s