Γράφει η Φανή Καπελλά Κουτούζη

Η αναδημοσίευση από τον κινηματογραφικό ιστότοπο flix.gr του ρεπορτάζ για τη συμμετοχή στο Co-production Market του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου του σχεδίου της ταινίας του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα που θα γυριστεί στην Κάλυμνο (ΕΔΩ), προκάλεσε την παρέμβαση της κ. Φανής Καπελλά Κουτούζη.

Αιτία η αναφορά στο κείμενο στον «άγνωστο Καλύμνιο συγγραφέα Γιάννη Ζερβό» σε λογοτεχνικές νουβέλες του οποίου έχει βασιστεί το σενάριο της ταινίας με τίτλο «Αποκλονίστηκε η ψυχή μου».

Αγαπητή κ.Νανάκη,

Θεώρησα ότι είναι προσφορότερο να απευθυνθώ σε σας ως διαμεσολαβήτρια για να φθάσει γρηγορότερα και ασφαλέστερα εκεί που πρέπει ο σχολιασμός μου ενός  κειμένου (δ.τ.); του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα  που δημοσιεύσατε χθες στο “kalymnosola” σχετικά με το σχέδιο της ταινίας του “Αποκλονίστηκε η ψυχή μου”,  το οποίο, αν εγκριθεί τελικά, όπως κατάλαβα, θα γυριστεί στην Κάλυμνο.

Χαρμόσυνη είδηση αυτή καθεαυτή, που μας δημιουργεί ενδιαφέρον και προσδοκίες. Όμως στο κείμενο του σκηνοθέτη που περιέχεται στην αναγγελία της πρώτης έγκρισης του σχεδίου του, υπάρχει η εξής επιμέρους πληροφορία… “πρώτη φορά (ταινία μου) βασίζεται σε λογοτεχνική πηγή:  τις νουβέλες ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ Καλύμνιου συγγραφέα του Γιάννη Ζερβού! Ο χαρακτηρισμός του Γιάννη Κλ. Ζερβού ως ΑΓΝΩΣΤΟΥ και με την παράλειψη του πατρωνύμου του  (Κλ.-Κλεάνθους που διαφοροποιεί τελικά το επώνυμό του), σε κείμενο που απευθύνεται στους συμπατριώτες του και σε μεγάλο αριθμό συγγενών α! και β! βαθμού (εγγόνια, δισέγγονα, ανίψια), “αποκλόνισε την ψυχή μου”!  

Τυχαίνει δε αυτή την περίοδο του “εγκλεισμού” να ασχολούμαι προσωπικά με κάποιες πτυχές του έργου του, που μέχρι τώρα δεν είχα βρει το χρόνο να το κάνω  και, ομολογώ ότι είμαι συγκλονισμένη από την ποιότητα του λόγου (πεζού) και των ιδεών που εκφέρονται στα κείμενα αυτά. Έτσι η ευαισθητοποίηση μου είναι αυξημένη και δε θα μπορούσα να αγνοήσω  το χαρακτηρισμό αυτό.

Δε δικαιολογώ αυτή την άγνοια του κ. Τζουμέρκα για το πόσο γνωστός ή άγνωστος είναι στην Κάλυμνο και τουλάχιστον σε όλη τη Δωδεκάνησο, ο Γιάννης Κλ. Ζερβός, εφόσον  στα χέρια του έχει την κριτική έκδοση του βιβλίου “Αγωνισμένοι και Λυτρωμένοι”, εκεί που περιέχονται οι νουβέλες, (ποιητικά συνθέματα τα ονομάζει ο ίδιος ο ποιητής – συγγραφέας).

Ο πολύ σπουδαίος και γνωστότατος (εν ζωή) κριτικός λογοτεχνίας και κριτικός επιμελητής εκδόσεων Ν.Δ. Τρανταφυλλόπουλος στον πρόλογό του έχει όλα τα στοιχεία για τη ζωή και το έργο- εργογραφία  του Γιάννη Κλ. Ζερβού, με τη συνεισφορά πληροφοριών και της μητέρας μου, ανιψιάς του, λαογράφου-συγγραφέως Θεμελίνας Ζερβού- Καπελλά. Εκεί θα έβρισκε πολλά στοιχεία που θα αναιρούσαν την άποψή του ότι είναι ένας ΑΓΝΩΣΤΟΣ.

Μα και αν ακόμη ίσχυε ο χαρακτηρισμός αυτός “ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ” εφόσον όπως αναφέρεται έχει γίνει ερευνητική προσέγγιση στο όλο θέμα θα έπρεπε να ξέρει  ο κ. Τζουμέρκας ότι ο Γιάννης Κλ. Ζερβός ήταν φιλόλογος, με μεταπτυχιακές φιλοσοφικές σπουδές στη Γερμανία, ποιητής και πεζογράφος, λειτουργός της Εκπαίδευσης σε ανώτατες θέσεις, πνευματικός στυλοβάτης του νησιού, μέχρι το θάνατό του.., ιστορικός και κριτικός τέχνης. Στις περγαμηνές του εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν οι εθνικοί του αγώνες επί ιταλοκρατίας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου (ξάδελφος του πρωταγωνιστή Σκεύου Ζερβού), οι εξορίες, οι αλλεπάλληλες φυλακίσεις..

Δε θέλω να επιχειρηματολογήσω άλλο. Εξάλλου καταλαβαίνω ό τι για να συγκινηθεί ο κ. Τζουμέρκας και να διαλέξει τα κείμενα αυτά για μια τόσο φιλόδοξη και δύσκολη καλλιτεχνική δημιουργία βγάζει από τη συζήτηση οποιαδήποτε περίπτωση ηθελημένης ανακρίβειας.

Με εκτίμηση και ευχαριστίες
Φανή Καπελλά- Κουτούζη, συντ. εκπαιδευτικός, μεγαλωμένη με συντροφιά τις ποιητικές συλλογές, τα υπόλοιπα βιβλία του και τη ζωντανή παρουσία  στο σπίτι μας του θείου του Γιάννη Κλ. Ζερβού…

2 responses »

  1. Ο/Η Savvas Michael λέει:

    Ο Γιάννης Κλ. Ζερβός, ένας βαθιά στοχαστικός Λυρικός που λαμπρύνει τον νεοελληνικό Λόγο, δεν είναι άγνωστος στην Πολιτεία των Ιδεών, αν και άδικα παραγνωρισμένος-όπως και τόσοι άλλο, δυστυχώς, σ’ αυτόν τον τόπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s