Ήδη από το 2019 το Νικηφόρειο1ο ΓΕΛ συμμετέχει εκ νέου σε δράση ΚΑ2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τον τίτλο: “TE@MS (Τogether: Empower, Activate, Motivate Schools)” μαζί με το Istituto Rizza των Συρακουσών, το Friedrich-Engels-Gymnasium της γερμανικής πόλης Senftenberg και το Fondation Providence de Ribeauville Institution Sainte Jeanne d¨Arc της γαλλικής πόλης Mulhouse.

H πρώτη αλλά και τελευταία μας δια ζώσης συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Συρακούσες τον Νοέμβριο του 2019. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις σε Ελλάδα και Γερμανία, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο 2020 αντίστοιχα, αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα, το ηθικό μας παραμένει ακμαιότατο και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας τουλάχιστον μέσω διαδικτύου μέχρι να μας δοθεί και πάλι η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα (25-29 Ιανουαρίου 2021) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των ομάδων με συντονιστικό σχολείο το Friedrich-Engels-Gymnasium. Την πρώτη μέρα δόθηκε η ευκαιρία σε Ιταλούς και Έλληνες συναδέλφους να εκθέσουν στους υπόλοιπους συναδέλφους τις εμπειρίες τους από την πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Ως Έλληνες συνειδητοποιήσαμε ότι και οι Ιταλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και προκλήσεις με αυτόν τον νέο τρόπο διδασκαλίας. Τις επόμενες μέρες δόθηκε η ευκαιρία σε συναδέλφους να πραγματοποιήσουν υποδειγματικές διδασκαλίες σε μαθήματα της ειδικότητάς τους με τη συμμετοχή 28 συνολικά μαθητών και μαθητριών από τα τέσσερα σχολεία. Την Τρίτη 26 του μήνα οι Ιταλοί παρουσίασαν μαθήματα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, την Τετάρτη 27 ακολούθησε η ελληνική, την Πέμπτη 28 η γερμανική και Παρασκευή 29 η γαλλική ομάδα. Με το πέρας των διαδικτυακών μαθημάτων από τους Γάλλους συναδέλφους ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία μοιραστήκαμε τις εντυπώσεις, τις σκέψεις  και τους προβληματισμούς μας όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η τηλεκπαίδευση.

Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από τους εκπαιδευτικούς Στάθη Κλήμη, Άννα Πάου, Διονύση Τρικοίλη, Ειρήνη Πουγούνια, και τους μαθητές Αντώνη Αλαχούζο, Σπυρίδωνα Ασπιώτη, Καλοτίνα Κουτρούλλη, Φρατζέσκα Μαρινάκη, Ξανθίππη Μπουράνη, Νίκη Στάλα. Σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη διαδικτυακή δράση από το Γαλλικό σχολείο αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή άλλων εκπαιδευτικών και μαθητών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να γίνουν κοινωνοί μιας τέτοιας διαφορετικής εμπειρίας.

Ελπίζουμε, φυσικά, σύντομα να επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα και να μπορέσουμε να συναντήσουμε από κοντά τα παιδιά και τους συναδέλφους μας από το εξωτερικό! Γιατί, όπως καταλήξαμε κατά την τελευταία μέρα των διαδικτυακών συναντήσεών μας, η διδασκαλία σε φυσική τάξη είναι μοναδική και αναντικατάστατη!

Ειρήνη Πουγούνια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s