Για κάλυψη όλων των διαθέσιμων κλινών για ασθενείς με covid-19 στο Νοσοκομείο Καλύμνου, για αδυναμία επέκτασης της μονάδας λόγω περιορισμένου αριθμού νοσηλευτών και γιατρών, αλλά και έλλειψης κατάλληλου χώρου, κάνει λόγω στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια ο έπαρχος κ. Μανώλης Μουσελλής.

Ο κ. Μουσελλής (η επιστολή του οποίου είχε επίσης αποδέκτες τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου καθώς και τους βουλευτές των Δωδεκανήσων), προτείνει ως μόνη λύση τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ενώ υπογραμμίζει πως πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και δη για εκείνους που βρίσκονται σε κατάκλιση κατ’ οίκον:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη  σας είναι γνωστό  το νησί της Καλύμνου βρίσκεται  από το Σάββατο 19/02 επιδημιολογικά στο «βαθύ κόκκινο» και αυτή είναι η δεύτερη φορά  που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο Νοσοκομείο μας οι 10 διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της μονάδας καθώς το διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι περιορισμένο, ενώ δεν υπάρχει και κατάλληλος επιπλέον χώρος στο Νοσοκομείο που να μπορεί να δεχθεί ασθενείς με covid  χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες ασφάλειας για τους υπόλοιπους ασθενείς.

H δεύτερη σκληρή καραντίνα λαμβάνει χώρα στο νησί μας, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ, μετά από ένα χρόνο περιορισμών λόγω πανδημίας, που ήρθε να προστεθεί στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση του νησιού. Για μας οι δυσκολίες είχαν ξεκινήσει πριν ακόμη από τα μνημόνια και οδήγησαν αρκετές χιλιάδες από τους κατοίκους του νησιού μας να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό.

Η μοναδική πλέον ελπίδα μας για να βγούμε από το αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε περιέλθει, είναι να μπορέσουμε σύντομα να αποδεσμευτούμε  από αυτή την κατάσταση. Η μόνη ορατή λύση γι´αυτό το σκοπό είναι αυτή του εμβολίου, που  θα μας δώσει την ποθούμενη ανοσία του πληθυσμού και θα μας καταστήσει ένα προορισμό ασφαλή για του επισκέπτες μας στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όμως και όσον αφορά  το θέμα του εμβολιασμού,  υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα,  καθώς δεν έχει λειτουργήσει ακόμη  το εμβολιαστικό κέντρο  για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας  60-64, που έχει λάβει σειρά για εμβολιασμό και διενεργείται ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας.  Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες  ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας για τις οποίες σε περιοχές με τόσο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα έπρεπε να έχει ληφθεί ως μέτρο προστασίας ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός. Τέλος δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάκλιση κατ΄ οίκον, αν έχει ληφθεί μέριμνα για το ποιος θα αναλάβει τον κατ΄ οίκον  εμβολιασμό τους και πότε.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω θα θέλαμε  να έχουμε ενημέρωση για τα εξής :

  1. Πότε  πρόκειται να λειτουργήσει στην Κάλυμνο το εμβολιαστικό κέντρο με τα εμβόλια της ASTRA ZENECA  για την ηλικιακή  ομάδα  60-64,
  2. Εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες  και αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή μας λόγω συνθηκών.
  3. Εάν έχει  διευθετηθεί το θέμα του εμβολιασμού των ασθενών  που βρίσκονται σε κατάκλιση, ποιος θα τους εμβολιάσει και πότε.

Τέλος  θα ήθελα να προτείνω  ως την πιο ενδεδειγμένη και  ριζική λύση, για περιοχές όπως η δική μας,  δηλαδή νησιά  με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, συγκεκριμένο πληθυσμό και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να επεκταθεί το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 1000 κατοίκους, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα  όσον αφορά την υγεία  των κατοίκων  και να δοθεί μια ελπίδα  διεξόδου από την διαφαινόμενη  οικονομική καταστροφή και εγκατάλειψη του τόπου.

Βέβαιος ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό και θα ανταποκριθείτε στα ερωτήματα και στην πρόταση μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση 

Ο Έπαρχος Καλύμνου

Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s