Γράφει ο Γιάννης Θ. Πατέλλης*

Οι εκπομπές με θέμα τη μουσική και το τραγούδι έχουν σημαντική θέση στο τηλεοπτικό ρεπερτόριο. Μερικές από αυτές, οι οποίες παρουσιάζονται σε διάφορα κανάλια από τηλεπαρουσιάστριες ή τηλεπαρουσιαστές, αφορούν τη ζωή, τη σταδιοδρομία και

το έργο επώνυμων συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών. Είναι πρόσωπα τα οποία έχουν καθιερωθεί στο χώρο της μουσικής, σε συναυλίες, μουσικές σκηνές, νυκτερινά κέντρα του ρεμπέτικου, τηλεόραση, ραδιόφωνο και τη δισκογραφία.  

Άλλες, πάλι, με πρόγραμμα ψυχαγωγικής εκπομπής, τις οποίες παρουσιάζουν συνήθως ηθοποιοί, με καθιερωμένους και γνωστούς καλλιτέχνες του τραγουδιού ή και ηθοποιούς με ικανότητες στο τραγούδι, μας κρατούν συντροφιά στο σπίτι τα Σαββατόβραδα. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ καλές και διανθίζονται με επιτυχίες, από εκείνες που απολαύσαμε και σιγοτραγουδήσαμε κάποτε, σε συναυλίες και κέντρα, τους καιρούς της… κανονικής ζωής. Πριν τα αλλεπάλληλα lockdown νεκρώσουν κάθε δραστηριότητα και μας καθηλώσουν στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, ως μόνη ψυχαγωγική διέξοδο.                         

Πολλοί από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες παρουσιάζουν και καινούργια τραγούδια, που αρέσουν ιδιαίτερα και φαίνεται να χαράσσουν δρόμους παραμονής τους στην επικαιρότητα και καθιέρωσης τους στο χώρο των σουξέ. Γίνονται και τιμητικές ή αφιερωματικές εκπομπές σε συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργούς, με σημαντική παρουσία στον καλλιτεχνικό χώρο ή και σε εκείνους οι οποίοι έφυγαν για το αιώνιο ταξίδι, πρόσφατα ή παλαιότερα.                                                                      

Στις εκπομπές αυτές καλούνται και συμμετέχουν και ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους για τον τιμώμενο καλλιτέχνη, τον παρόντα ή αυτόν που δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά άφησε ευδιάκριτο το στίγμα του στο πεντάγραμμο. Οι ύμνοι προς τον καλλιτέχνη αρχίζουν να ρέουν χωρίς φειδώ, με την παράθεση επιθέτων της ελληνικής γλώσσας που ανταγωνίζονται στην πρόκληση εντυπωσιασμού : μέγιστος, τεράστιος, υπέροχος, εκπληκτικός, απίθανος, δεξιοτέχνης, μοναδικός …Ο γαλαξίας των εγκωμίων λούζει με τους λαμπυρισμούς του όχι μόνο τον τιμώμενο, αλλά και τους ερμηνευτές και τις ερμηνεύτριες του πάλκου. Και φαίνεται να γίνεται πλέον κανόνας ο πληθωρισμός των εγκωμιαστικών επιθέτων και στον καλλιτεχνικό χώρο.                                  

Προβληματίστηκα, βέβαια, ειδικά με το επίθετο «μοναδικός». Η ετυμολογία της λέξης, του επιθέτου, παραπέμπει στη μονάδα, στον «ένα» και μόνο. Παρ’ όλα αυτά, μοναδικός συνθέτης είναι ο Θεοδωράκης αλλά και ο Χατζηδάκης, ο Τσιτσάνης αλλά και ο Πλέσσας… Μοναδικός ερμηνευτής ο Καζαντζίδης αλλά και ο Πάριος, η Μοσχολιού, η Αλεξίου, η Γαλάνη… Μοναδικός στιχουργός ο Μάνος Ελευθερίου, αλλά και ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου … Μετά όμως σκέφτηκα ό τι το επίθετο μοναδικός, αλλά και όλη η υπόλοιπη ακολουθία των εγκωμιαστικών επιθέτων, κλίνεται, έχει πτώσεις, άρα και πληθυντικό. Επομένως η αγκύλη των επιθέτων απλώνεται και αγκαλιάζει όχι μόνο όσους ενδεικτικά ανέφερα παραπάνω, αλλά και εκατοντάδες άλλους άξιους καλλιτέχνες του πενταγράμμου, που θαυμάζουμε και απολαμβάνουμε. Τελικά, «μοναδική» είναι και η ελληνική γλώσσα, η οποία τα πάντα προβλέπει και θεραπεύει . Ακόμα και τις «κατ’ οικονομία» υπερβολές.  

Κάλυμνος, Μάρτιος 2021. 

Ioannispatellis38@gmail.com 

*Ο Γιάννης Θ. Πατέλλης είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s