Έναν εξωτερικό φορητό απινιδωτή απέκτησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου χάρη στη δωρεά σημαντικού ποσού συμπολιτών μας, αλλά και της ανταπόκρισης γονέων και εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ευχαριστήριο της διεύθυνσης του σχολείου ο πλοίαρχος κ. Πανορμίτης Χατζηαντωνίου και η σύζυγός του κ. Μαρία Χαραλάμπους, δασκάλα του 2ου Δημοτικού, προσέφεραν το ποσό των 1.000 ευρώ ενισχύοντας την προσπάθεια αγοράς του συγκεκριμένου ιατρικού εξοπλισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε έναυσμα προκειμένου να κινητοποιηθούν πολλοί γονείς μαθητών και μαθητριών, καθώς και εκπαιδευτικοί, ώστε να συγκεντρωθεί το επιπλέον ποσό των 1.170 ευρώ και να γίνει η παραγγελία ενός εξωτερικού φορητού απινιδωτή, συνολικής αξίας 2.170 ευρώ, ο οποίος θα είναι στη διάθεση του σχολείου σε είκοσι περίπου ημέρες.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανήματος στο σχολείο θα καλύπτει, βέβαια, όχι μόνο τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού θα είναι διαθέσιμο (σε ώρες λειτουργίας του σχολείου) όπου παρουσιαστεί ανάγκη» σημειώνει στο ευχαριστήριό του ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού κ. Γιάννης Θεοφιλίδης.

Αναγκαίος ο απινιδωτής σε όλα τα σχολεία

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που χορηγεί ηλεκτρική εκκένωση (απινίδωση) στην καρδιά ώστε να αποκαθίσταται ο φυσιολογικός της ρυθμός κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Χάρη στην άμεση απινίδωση και στην αποτελεσματική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, όλο και περισσότερα θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σώζονται καθημερινά, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Με αφορμή τα τραγικά περιστατικά του περασμένου Οκτώβρη όπου δυο μαθητές στην Αχαϊα και στη Λαμία υπέστησαν ανακοπή στο σχολείο (ένας εκ των οποίων κατέληξε), αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη απινιδωτών σε όλα τα σχολεία. «Δίπλα στο φαρμακείο του σχολείου πρέπει να βρίσκεται πάντα ένας απινιδωτής και οι δάσκαλοι να έχουν απαραιτήτως παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών και να έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως στην διαδικασία της απινίδωσης» σημειώνουν εμφαντικά οι ειδικοί και τον τελευταίο καιρό κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο από την Πανελλήνια Εθελοντική Διασωστική Ομάδα, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.) ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών (ΕΔΩ) στη διάρκεια του οποίου τονίστηκε η ζωτική σημασία των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

«Πόσους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές έχετε στην Κάλυμνο; Πόσο κοστίζει η ζωή σας; Από ένα ευρώ αν δίνατε όλοι οι Καλύμνιοι θα αγοράζατε 17 απινιδωτές και θα υπήρχαν σε δεκαεπτά σημεία του νησιού που λειτουργούν όλο το 24ωρο, όπως σε αστυνομικά τμήματα, σε βενζινάδικα κ.α. Γιατί δεν κινητοποιούνται οι διάφοροι σύλλογοί σας προς αυτή την κατεύθυνση; Μην περιμένετε από το κράτος να ενδιαφερθεί. Κινηθείτε μόνοι σας. Έχω μάθει ότι υπάρχουν συμπατριώτες σας που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Γιατί δεν τους ζητάτε να κάνουν μια προσφορά ζωής στην πατρίδα τους και στους συμπατριώτες τους;» είχε σημειώσει ο πρόεδρος της ΟΔΙΚ κ. Κων. Φεζούδης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ύπαρξη απινιδωτή στο σχολείο συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών με την απινίδωση και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. «Τα παιδιά μαθαίνουν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές. Παράλληλα μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους και αναπτύσσουν το αίσθημα αλληλεγγύης, αλτρουισμού και κοινωνικής ευθύνης. Μια προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών θα συμβάλλει στην αποφυγή πανικού, στη σωστή και άμεση δράση, ώστε να μη χαθεί χρόνος, καθώς τα λεπτά είναι πολύτιμα σε περίπτωση Καρδιακής Ανακοπής. Το σχολείο μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συντονισμένη προσπάθεια για να σωθεί η ζωή συνανθρώπων μας μετά από καρδιακή ανακοπή».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s