Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε η επιστολή-διαμαρτυρία μέλους της διαδικτυακής ομάδας «Χωματερή Καλύμνου» με την οποία ζητούσε την συνδρομή του, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην μη ορθή διαχείριση, τόσο των στερεών αποβλήτων, όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών που υποβαθμίζει περιβαλλοντικά το νησί και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η ανεξάρτητη αρχή αφού περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στην Κάλυμνο, βάσει των στοιχείων που της προσκόμισε ο συμπολίτης μας, (ρύπανση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, εκδήλωση πυρκαγιών κ.α.) αναφέρεται στα δυσθεώρητα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας η οποία σέρνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ακριβώς οι Ελληνικές Αρχές επανειλημμένα δεσμεύτηκαν για το κλείσιμο και την αποκατάσταση του συνόλου των ΧΑΔΑ, θέτοντας αποκλειστικές προθεσμίες, οι οποίες δυστυχώς παρήλθαν άκαρπες.

Στη συνέχεια επικαλείται το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Νοτίου Αιγαίου στο οποίο προβλέπεται «η δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στη νήσο Κάλυμνο, ενώ εναλλακτικά προτείνεται η μεταφορά των αποβλήτων, μέσω θαλάσσης, σε χώρους τελικής διαχείρισης άλλων νησιών. Για παράδειγμα προτείνεται η επεξεργασία των υπολειμμάτων της Καλύμνου να πραγματοποιείται από τη ΜΕΑ (Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα) της Κω. Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) Καλύμνου βρίσκεται εντός των δράσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ περιλαμβάνεται στους ΧΑΔΑ για τους οποίους το ΔΕΕ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης) είχε ζητήσει την παύση λειτουργίας τους».

Καταλήγοντας ο Συνήγορος του Πολίτη στην τετρασέλιδη απάντησή του απευθύνεται προς τον δήμαρχο Καλυμνίων, τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νήσων) Ν. Αιγαίου, την  Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

1. Η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει σε σχέση με το θέμα (αυτοψίες, εισήγηση–επιβολή προστίμων) και να προβεί σε νεότερες αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση.

2. Ο Δήμος Καλυμνίων και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να μας γνωρίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, δηλαδή εάν έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες, καθώς και σε τι στάδιο βρίσκεται η συνολική διαδικασία.

3. Επίσης, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε, εάν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας, ώστε να ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ στον ΧΑΔΑ της νήσου.

4. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες επιθυμούμε να μας γνωρίσετε αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες μετρήσεις που προσδιορίζουν πιθανή ρύπανση του υπόγειου και επιφανειακού υδροφορέα από τα στραγγίσματα των αποβλήτων.

5. Αντίστοιχα παρακαλούμε να έχουμε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία δημιουργίας μονάδας ΧΥΤΥ στη νήσο ή για την εξέλιξη των λοιπών λύσεων που έχουν προταθεί στον οικείο ΠΕΣΔΑ.

6. Σχετική ενημέρωση θα επιθυμούσαμε να μας παρασχεθεί και ως προς την πορεία και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης ΑΣΑ στον Δήμο Καλυμνίων, καθώς και αν η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται σε ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) εντός της νήσου ή σε άλλη περιοχή.

7. Η ΠΕΑΠΖ (Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) της Αποκεντρωμένης παρακαλείται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την εφαρμογή του ΠΔ 148/09″.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s