Γράφει ο Παναγιώτης Ράγκος*

Από τις αρχές του Απρίλη η κατάσταση στο νησί της Καλύμνου αναφορικά με τα κρούσματα είχε ξεφύγει. Καθημερινά ανακοινώνονταν από 10 έως και 25 κρούσματα, ενώ πολλοί εδώ υποστηρίζαμε ότι ένα καθολικό lockdown έμοιαζε σαν κάτι αναπόφευκτο με τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Όμως δεν ίδρωνε το αυτί κανενός. Ούτε η τοπική πολιτική ηγεσία έδειχνε να ανησυχεί αλλά ούτε και η πολιτική προστασία δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο. Να κλείσει ολικά το νησί για δύο εβδομάδες έτσι ώστε να ανασχεθεί η μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα.

Ήξεραν βέβαια ότι ερχόταν οι ημέρες του Πάσχα και το Πάσχα στην Κάλυμνο έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Ο Καλύμνικος λαός είναι βαθιά θρησκευόμενος και κανείς δεν πρέπει να τον κατηγορεί γι’ αυτό. Οι παραδόσεις και ο τρόπος που αυτό το νησί έχει πορευτεί στο παρελθόν, αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων πάνω στους βράχους, αλλά και τους πολλούς θανάτους των σφουγγαράδων, έκανε την εκκλησία ένα τόπο που ο κάθε Καλύμνιος έβρισκε πρόσφορο για να απαλύνει τον πόνο του και να καλλιεργήσει μέσω της προσευχής την ελπίδα. Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη επιρροή του κλήρου στην τοπική κοινωνία η οποία μέχρι και σήμερα είναι σημαντική.

Αυτό σαν γεγονός λειτούργησε θετικά, αφού οι εκκλησίες και τα ανεπαρκή μέτρα (κυρίως με ευθύνη των εφημέριων και των επιτρόπων) έγιναν οι κύριες εστίες μετάδοσης στην κοινότητα.

Αυτό ήταν γνωστό σε όλους εδώ. Κανείς όμως δεν πήρε την ευθύνη να πάρει κάποια μέτρα προκειμένου να μειωθεί το κακό. Και φυσικά εδώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Καλύμνικο λαό, αλλά τους τοπικούς ταγούς. Την ευθύνη για την διαχείριση μιας πανδημίας δεν μπορεί να την έχει αποκλειστικά ο πολίτης.

Άφησαν εντελώς στην τύχη τα πράγματα όλοι τους.

Πολιτική προστασία, Δήμαρχος, Έπαρχος, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι δεν έδειχναν να αντιλαμβάνονται κάτι που φαινόταν να έρχεται ορμητικά. Και αρχίσαν οι θάνατοι, τα ελικόπτερα, οι διασωληνώσεις, ο χαμός στο μικρό τοπικό νοσοκομείο, που ακούστε, δεν έχει διοικητή ακόμα! Άφησαν όλη την μεγάλη εβδομάδα να γίνεται χαμός παντού και φυσικά τα αποτελέσματα όλου αυτού του πανικού είναι μπροστά μας. Η μοναδική φωνή που ακούγονταν εδώ και πολύ καιρό να ανησυχεί και να προτείνει λύσεις ήταν αυτή του πρώην δημάρχου κου Ρούσσου, αλλά κανείς δεν την αφουγκράστηκε. Και έφτασαν τώρα που το κακό έχει γίνει να κλείσουν το νησί μετά απ’ όλο αυτό τον κακό χαμό και να καταστρέψουν εντελώς τα πάντα (ΕΔΩ).

Και με περίσσιο θράσος να ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά στον Καλύμνιο!

Όχι αγαπητοί μου, δεν είναι κακός πολίτης ο Καλύμνιος, ούτε η Κάλυμνος είναι το μαύρο πρόβατο της Χώρας.

Κακοί είστε εσείς που κυβερνάτε τον Καλύμνιο!

*Ο Παναγιώτης Ράγκος είναι πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Καλύμνου «Απόλλων»

6 responses »

 1. Ο/Η Nat λέει:

  I posted a public letter to the Mayor on his FB page on 28th April – suggesting everthing stayed closed until the outbreak was fully stopped and also showing how we could safely open in just 3 weeks – but not 1 single comment.

 2. Ο/Η Θεοφιλος Καραφυλλης λέει:

  Λυπάμαι φίλε μου Ναι υπάρχουν ευθύνες μεγάλες στους κυβερνώντες τον τοπο αλλά κάθε σοβαρός και σκεπτόμενος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει το τι πρέπει να κάνει να προστατεύσει τον εαυτόν την τοπική κοινωνία και την εργασία του?μάλλον πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι και να παψομαι να ρυχνομαι τις ευθύνες ο ένας στον άλλο

  • Ο/Η seviriga λέει:

   Πόσες κοινωνίες έχετε δει κ. Καραφύλλη στις οποίες το σύνολο των πολιτών είναι ευσυνείδητοι, πειθαρχημένοι και νομοταγεις; Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν τα πάντα. Απλά στις περισσότερες κοινωνίες υπάρχουν Αρχές που αναλαμβάνουν ευθύνες, παίρνουν μέτρα και επιβάλλουν την τάξη στους απείθαρχους. Λίγοι ανεύθυνοι άνθρωποι αρκούν για να κάνουν μεγάλη ζημιά σε μια καλή κατά τα άλλα κοινωνία, αν τους αφήσεις ανεξέλεγκτους. Δυστυχώς η Κάλυμνος είναι ακυβέρνητη εδώ και πάρα πολύ καιρό και όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Όποιος θέλει προσέχει κι όποιος θέλει δεν προσέχει. Όλοι ξέραμε τα προβλήματα που υπήρχαν και τις εστίες τους, αλλά καμία Αρχή δεν έκανε τίποτα για αυτά. Όποιος ζει στην Καλυμνο δεν μπορεί παρά να έχει αντιληφθεί την παντελή απουσία και αχρηστία της τοπικής ηγεσίας σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Καλό είναι λοιπόν να αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας ως πολίτες, αλλά και όσοι κατέχουν αξιώματα να αναλαμβάνουν κι εκείνοι τις δικές τους πολύ αυξημένες ευθύνες!

 3. Ο/Η Mike Newport λέει:

  You blame the Mayor and local Politian’s for things that are not their responsibility, and they did not have the powers to take the suggested actions. We can look at other communities why they do not have the same covid rates as Kalymnos what their citizens did which Kalymnians did not.

 4. Ο/Η Manos Kutrullis λέει:

 5. Ο/Η Κατερίνα Κλωνάρη λέει:

  Απολύτως σωστά αποδίδει τις ευθύνες για αυτό το ρεζιλίκι ο κ. Ράγκος! Προσωπικά στους Δημόσιους Λειτουργούς που ανέφερε (σαφώς αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σημερινή υποβάθμιση του νησιού μας) θα πρόσθετα και κάποιους επαγγελματικούς Συλλόγους, που έδειξαν τυφλή αδιαφορία για το μέλλον μας! Άλλα περίμενα από τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Ξενοδόχων, τον Εμπορικό Σύλλογο, που όφειλαν να πλησιάσουν το κόσμο κατάματα και να τους βοηθήσουν να καταλάβει τη σοβαρότητα της κοντόφθαλμης υπεροπτικής τους συμπεριφοράς προς το κοινωνικό μας σύνολο.

  Αγαπητέ κ. Καραφύλλη, μήπως το τραγικό είναι ότι οι «σοβαροί και σκεπτόμενοι πολίτες», που αναφέρετε, είναι τόσο λίγοι που δεν κάνουν την διαφορά; Και αν παραδεχθούμε αυτό σαν δεδομένο, μήπως θα ήταν ωφέλιμο να ψάξουμε και να θεραπεύσουμε τα αίτια; Διότι η περαστική αυτή Πανδημία μπορεί να έχει αναδείξει συμπτώματα κάποιων χρόνιων παθήσεων του τόπου μας, που χρίζουν αντιμετώπιση… για να αποφευχθούν παρόμοιοι εξευτελισμοί στο μέλλον.

  Dear Mr Newport, I am afraid I fail to see your logic. If the Leadership (whether secular or otherwise) of a place is not responsible for guiding their citizens to a safe ground, who exactly are we supposed to rely on?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s