Την ευνοϊκότερη μεταχείριση των 234 μαθητών και μαθητριών της Καλύμνου που σε έναν περίπου μήνα θα κληθούν να συναγωνιστούν τους συμμαθητές τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, ζητά με επιστολή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλύμνου προς την υπουργό Παιδείας.

Στην επιστολή της- η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας και στις τοπικές αρχές- η Ένωση επικαλείται μια σειρά από λόγους που επιβάλλουν αυτή την αντιμετώπιση:

Αξιότιμη κυρία Υπουργε Παιδείας,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκθέσουμε την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020-2021 από το νησί της Καλύμνου μετά την νέα επιβολή, στις 4/5/2021, lockdown και μάλιστα καθολικού για δύο επιπλέον εβδομάδες στην Κάλυμνο αποκλειστικά, τη στιγμή που από τις 3/5/2021 όλη η υπόλοιπη Ελλάδα βγήκε από αυτό και οι μαθητές/-τριες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία τους. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdown επιβλήθηκε στα παιδιά μας η τηλεδιδασκαλία για έξι ολόκληρους μήνες, δηλαδή από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 17 Μαΐου 2021, με μόνη την εξαίρεση δύο εβδομάδων δια ζώσης διδασκαλίας που παρακολούθησαν ενδιάμεσα και χωρίς τίποτε να διασφαλίζει το πέρας αυτής της καραντίνας και την ομαλή συμμετοχή τους στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι  234 μαθητές/-τριες, επομένως, από την ακριτική Κάλυμνο θα κληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή σε ένα περίπου μήνα, να συναγωνιστούν «επί ίσοις όροις» τους συμμαθητές τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, όταν:

1. Από το ένα μέρος έχουμε την αποδεδειγμένη παιδαγωγικά θέση των επιστημόνων η οποία ισχύει γενικότερα και καθιστά σαφές ότι η απομακρυσμένη διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τη δια ζώσης, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το άλλο μέρος και ειδικότερα για την Κάλυμνο η τηλεδιάσκεψη τελικά θα εφαρμοστεί για περισσότερο χρόνο, συνολικά, από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου στην περιοχή, διενεργούμενη μάλιστα κάτω από πρωτόγνωρες όσο και αντίξοες συνθήκες, αφού το διαδίκτυο σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι η Κάλυμνος, κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, «σέρνεται» στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά που προσπαθούν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία τις περισσότερες φορές τελικά αδυνατούν. Επιπλέον, δε θα έχουν οι Καλύμνιοι/-ες υποψήφιοι/-ες τη δυνατότητα να επωφεληθούν, κατά το τελευταίο και κρισιμότερο διάστημα της φοίτησής τους στο σχολείο, λίγο πριν δηλαδή από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, από τη δια ζώσης συμμετοχή τους σε εξετάσεις προσομοίωσης Πανελληνίων που είθισται να διενεργούνται στα Λύκεια κατά την περίοδο αυτή. Επιβάλλεται, επίσης, να επισημανθεί το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα τα φροντιστηριακά μαθήματα των πανελληνίων διεξάγονται διαδικτυακά, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν επαρκώς (π.χ. με διαγωνίσματα προσομοίωσης).

2. Η ψυχολογία των παιδιών έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς είναι εκτεθειμένα σε όλη αυτή την αβέβαιη κατάσταση σχετικά με το αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία και  τα φροντιστήριά τους, αν θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις με τέτοια έξαρση της πανδημίας στο νησί ή θα πάνε για  Σεπτέμβρη, όπως έχει ήδη προβλεφθεί από το υπουργείο, εφόσον βρεθούν θετικοί/-ές στον ιό Covid 19 Sars, για το ποια ποσοστά θα διεκδικήσουν και τι θα ισχύσει, ακριβώς, για όσους/-ες τελικά θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, καθώς και ποιες θέσεις, από όσες θα έχουν απομείνει ακάλυπτες από τους/τις επιτυχόντες/-ούσες της εξεταστικής του Ιουνίου, θα μπορούν να διεκδικήσουν.

Ως εκ τούτου, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας, τις τοπικές αρχές και λοιπούς φορείς, αναλογιζόμενοι  τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά τα παιδιά, να μεριμνήσουν, ώστε να τους δοθούν τα αντίστοιχα προνόμια με αυτά που δόθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και έκθεσης ανηλίκων και των οικογενειών τους σε αντίξοες για την επιβίωση, την ευημερία, τη μάθηση και την πρόοδό τους συνθήκες και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι πρόσφατες περιπτώσεις των σεισμόπληκτων στην Κω ή των πυροπαθών στο Μάτι. Η δικαιοσύνη, άλλωστε, απαιτεί, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν, την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων υπήρξαν, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, θύματα ανισότητας ευκαιριών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση όσο και θετική ανταπόκρισή σας στο επείγον και δίκαιο αίτημά μας αυτό.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Τσαγκάρης Ιωάννης                                                      Τρικοίλη Ειρήνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s