Γράφει ο Γιάννης Θ. Πατέλλης

Πριν κάποια χρόνια ο Νικόλας, ο κουρέας, είχε το μπαρμπέρικό του στο σταθμό των αυτοκινήτων. Ήμουν ένας από εκείνους που εμπιστευόταν το … κεφάλι μου στα χέρια του. Δηλαδή τον «καθρέφτη» της εμφάνισής μου. Άλλωστε, η

τακτική, μηνιαία συνήθως, επικοινωνία με τον κουρέα είναι μια καθιερωμένη συνήθεια για τους περισσότερους. Επιλέγεις το μήκος των μαλλιών, το σχέδιο του κουρέματος, ακούς και τη συμβουλή του ειδήμονα κουρέα σου για τις τάσεις της μόδας και η μηνιαία επίσκεψη ολοκληρώνεται.

Το μπαρμπέρικο, όμως, είναι και ένας ιδιαίτερος χώρος. Είναι το στέκι που εμπιστεύεσαι. Και με τον κουρέα σου αναπτύσσεις μια ιδιαίτερη σχέση. Δεν συζητάς μαζί του μόνο την εμφάνισή σου, αλλά και τις απόψεις σου για την τοπική και γενική καθημερινότητα. Πρέπει να ταιριάζουν «τα χνώτα» σας, να αισθάνεσαι τη φιλική προσέγγιση, την άνεση της συναναστροφής.

Όταν, μάλιστα, σας ενώνει και η αγάπη για την ίδια ομάδα, την ΑΕΚ για παράδειγμα, τότε η μηνιαία επίσκεψη στο κουρείο αποκτά μια ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Επί πλέον, το Νικόλα Μαστώρο, τον κουρέα μου, τον είχα κατατάξει, με όποια κριτήρια επιλέγει βέβαια ο καθένας μας για τον παρακάτω χαρακτηρισμό, στη χωρία των «καλών ανθρώπων». Ήταν ήρεμος, άκακος, ευγενικός, προσηνής, σωστός στη δουλειά του, πάντα με τον καλό λόγο για όλους. Αγαπούσε με πάθος την οικογένειά του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του. Καμάρωνε για τα εγγόνια του. Η ξαφνική απώλειά του από την επάρατη επιδημία, που τόσο σκληρά κτύπησε το νησί μας, μας αιφνιδίασε και μας λύπησε αφάνταστα. Και η λύπη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί, λόγω των μέτρων, δεν μπορέσαμε να τον αποχαιρετήσουμε από κοντά στο αιώνιο ταξίδι του.

Ο Νικόλας, ο κουρέας μου, ανήκε στο μεγάλο, βουβό, πλήθος των «καλών ανθρώπων» του νησιού μας, που άφησαν πίσω τους μια αύρα ευρείας αποδοχής. Και όταν φεύγουν, είναι ένας λιγότερος.  

Κάλυμνος, 24/5/2021    

ioannispatellis38@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s