Με μια εξαιρετική μικρή ποινή, μόλις τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκε στις 27 Μαϊου 2021 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλύμνου, ο άνδρας που το 2014 συνελήφθη για τη συστηματική κακοποίηση επτά αλόγων και πολλών σκυλιών, τα οποία τουρίστες βρήκαν τυχαία να ζουν σε τραγικές συνθήκες στην περιοχή Αργινώντα.

Η είδηση δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο  zoosos.gr ο οποίος είχε ασχοληθεί και τότε με το θέμα.

Ανατρέχουμε σε δημοσίευμα του Kalymnosola τον Απρίλιο του 2014:

«Στις 27 Μαρτίου ο σύλλογος ενημερώθηκε από ένα ζευγάρι Πολωνών αναρριχητών πως κάποιος κύριος που μένει στ’ Αργινώντα είχε άρρωστα άλογα τα οποία δεν φρόντιζε.

Στο χώρο μετέβησαν αμέσως τρία μέλη της Φιλοζωικής τα οποία διαπίστωσαν πως όντως τα οκτώ άλογα ζούσαν σε δυσμενείς συνθήκες. Μερικά είχαν πληγές στο σώμα τους, δεν υπήρχε δίπλα τους νερό και δεν μπορούσαν να κινηθούν προφανώς από την ακινησία. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν και δέκα σκυλιά δεμένα με χοντρές αλυσίδες στα δέντρα, δύο εκ των οποίων πάνω σε ένα παλαιό φορτηγό.

Έγιναν κάποιες συστάσεις, χωρίς αυτό να είναι αρκετό, αφού τα άλογα έπρεπε γρήγορα να φύγουν από την κατοχή του για να μπορέσουν να θεραπευτούν. Πρόκειται για άλογα ιπποδρόμου τα οποία ο ιδιοκτήτης τους είπε πως τα αγόρασε για να κάνουν βόλτες τους τουρίστες!!! Τα άλογα αυτά δεν μπορούν να ζήσουν στην Κάλυμνο, δεδομένου ότι χρειάζονται εκγύμναση.

Την επόμενη μέρα έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου από τους δυο Πολωνούς και από ένα μέλος της Φιλοζωικής Καλύμνου. Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα ώστε να σταλεί τελικά η δικογραφία στην Εισαγγελία μαζί με την γνωμάτευση της κτηνιάτρου.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως όταν έγινε η πρώτη τηλεφωνική σύσταση από την Αστυνομία ο εν λόγω κύριος μετέφερε τα έξι άλογα μαζί και κάποια από τα σκυλιά σε έναν απόμερο σταύλο στον Βαθύ. Τα άλογα τα πήρε τον Φεβρουάριο και ήταν συνολικά δέκα, τα δυο πέθαναν γιατί, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, τραυματίστηκαν μόνα τους χτυπώντας με τις οπλές τους.

Έως ότου κοινοποιηθεί η απόφαση της Εισαγγελίας το μέλος της Φιλοζωικής επικοινώνησε με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) στο Κορωπί όπου δέχθηκαν να τα περιθάλψουν και να τους βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα υιοθετήσουν.

Η εταιρεία Blue Star Ferries συμφώνησε να γίνει έκπτωση της τάξεως του 30% στη μεταφορά των αλόγων, αλλά το εισιτήριο θα κοστίσει (μαζί με την πληρωμή του μεταφορέα με το τριαξονικό φορτηγό του) 1.200 ευρώ».

Η Φιλοζωική έκανε τότε έκκληση σε όποιον μπορούσε προκειμένου να βοηθήσει για να σωθούν τα ζώα, ενώ οι Πολωνοί αναρριχητές- πρόσφεραν 400 ευρώ για την μεταφορά των αλόγων- έστειλαν επιστολές σε όλες τις Φιλοζωικές Οργανώσεις στο εξωτερικό για το περιστατικό.

Η Φιλοζωική Καλύμνου επιδόθηκε τότε σε έναν αγώνα δρόμου για να σώσει τα οκτώ άλογα ιπποδρόμου.

 Ο αντιεισαγγελέας της Κω, στον οποίο είχαν προσφύγει ζητώντας την παρέμβασή του, έδωσε αυθημερόν εντολή για «οριστική αφαίρεσή τους» από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη τους (ισχυρίζονταν πως είχε στη διάθεσή του τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά τους είχε χάσει).

Από τη στιγμή εκείνη στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση απομάκρυνσης των ζώων από τον χώρο που εντοπίστηκαν, τη μεταφορά τους σε ένα από τα καταφύγια της Φιλοζωικής και εν συνεχεία την μετάβασή τους στο πλοίο για να αποσταλούν στον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) στο Κορωπί όπου δέχθηκαν να τα περιθάλψουν και να τους βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα υιοθετήσουν.
Το ένα από τα οκτώ όμως άλογα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση (σκελετωμένο με πληγές σε όλο του το σώμα) και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει. Μάλιστα μετά από λίγες μέρες πέθανε στην Κάλυμνο.

Όπως αναφέρει το zoosos.gr από τα επτά που έφθασαν στον ΕΣΠΙ δεν στάθηκαν όλα τυχερά. Ο Άκανθος κατέληξε λίγες ημέρες μετά από τις κακουχίες και την κακοποίηση, όπως και η Μαριάννα, ένα θηλυκό άλογο που δόθηκε για υιοθεσία στην Καλαμάτα, καθώς δαγκώθηκε από φίδι. Τα υπόλοιπα πέντε- μετά από πολύμηνη φροντίδα και αφού συνήλθαν δόθηκαν για υιοθεσίες. Τα σκυλιά δυστυχώς έμειναν στο έλεος του βασανιστή τους και το αν επέζησαν ή πέθαναν παραμένει άγνωστο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και ισχυρίστηκε πως τα άλογα είχαν μόνο εκδορές. Για να δικαιολογηθεί είπε ότι ήταν υποσιτισμένα γιατί έπασχαν από κολικούς και πως ο ίδιος έκανε ότι μπορεί για να τα φροντίσει.

Μάλιστα –σύμφωνα με το zoosos.gr- ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι ξυλουργός στο επάγγελμα και είχε δέσει τα σκυλιά γιατί λυπόταν να τα σκοτώσει (!) καθώς από τον κτηνοτρόφο πατέρα του (ο οποίος πέθανε) κληρονόμησε κατσίκια τα οποία λυπόταν να τα σφάξει και για να τα προστατέψει από τα αδέσποτα είχε τα σκυλιά δεμένα.

Μάλιστα κατηγόρησε τους φιλόζωους ότι πήραν μόνο τα άλογα και άφησαν εκεί τα σκυλιά.

Ως μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο η κ. Νομική Πελεκάνου η οποία και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την μεταφορά των αλόγων στον ΕΣΠΙ και την διάσωσή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s