Γράφει η Νικητάδαινα (Νίκη) Ρεϊση

Αγέλη, λοιπόν κύριοι! Και συμφωνήσαμε άπαντες, με τον όρο τον οποίο οι γλωσσολόγοι(!) εισήγαγαν, σ΄ αυτήν την έκτακτη και απροσδόκητη κατάσταση, που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα και αφορά, στον άνθρωπο! Μια αγέλη παντός είδους άλογων όντων, η οποία ευρισκόμενη έναντι μιας παγκόσμιας απειλής και επικινδυνότητας, αυτής της covid-19,απαιτείται να συμπεριφέρεται, σύμφωνα με τους κανόνες που προτάσσει η ιατρική επιστήμη και δη οι ιθύνοντες λοιμωξιολόγοι και δευτερευόντως οι πολιτικοί.

Και δε συμμορφώθηκε! Δηλαδή δεν τήρησε τα μέτρα που καθορίζουν τη θωράκισή της, έναντι του θανατηφόρου ιού! Με συγκεκριμένες κινήσεις! Όπως το να μη φοράει μάσκα, σε πολλές περιπτώσεις και διπλή, να μην τηρεί εύλογες αποστάσεις, να μην απολυμαίνει χέρια όσο χρειάζεται και απαιτεί η υγιεινή! Με λίγα λόγια να μην ακολουθεί τις απαιτούμενες ιατρικές επιταγές που σκοπό είχαν και έχουν τη μη διασπορά του ιοβόλου ιού (ιός=δηλητήριο)=βάλλω. Αυτό σημαίνει, όπως είναι σαφές, ότι δεν υπήρξε σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, η οποία είναι το μεγαλύτερο δώρο της θείας φύσης στον άνθρωπο! Κατά τα άλλα όλοι λέμε πως σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τη δική μας και των γύρω μας και κατά συνέπεια των συμπατριωτών μας! Για τη ψυχοσύνθεση αυτού του λαού, αν και βέρα Καλυμνιά υπερήφανη για την καταγωγή μου, σχόλιο ουδέν από την ταπεινότητά μου, άλλωστε έχουν μιλήσει άξιοι πατριώτες, όπως ο μεγάλος Σκεύος Ζερβός παλαιότερα, αλλά και νεώτεροι συμπατριώτες μας-ευτυχώς-όπως ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, πριν λίγο καιρό, προσεγγίζοντας το θέμα, με κάθε ευαισθησία αλλά και κοινωνιολογική διάκριση, αρετές τις οποίες ενέχει ως άνθρωπος.

Το ζήτημα ωστόσο, έχει κι άλλες πτυχές, άλλες παραμέτρους που αγγίζουν, όχι πια την αγέλη, αλλά τους οδηγούντες αυτήν. Αλλά δυστυχώς και αυτοί νόσησαν! Γιατί άραγε; Σίγουρα δεν υπάρχει πρόθεση πρόκλησης για να απολογηθούν, άλλωστε μερικοί το έκαναν. Η μόνη επιδίωξη, αυτής της σύντομης παρέμβασης είναι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι σ αυτόν το λαό, για ακόμη μία φορά. Και δεν έχει να κάνει με την επιβολή των νόμιμων μέτρων και την επαρκή αστυνόμευση μόνο, διότι στην προκειμένη περίπτωση η προσωπική ευθύνη, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, παράμετρο.

 Όμως, πως ο πολίτης αυτού του τόπου, θα υπακούσει στις εκκλήσεις των αρχών του, όταν για χρόνια βιώνει μια ανακολουθία λόγων και πράξεων και μία προκλητική αναβλητικότητα μεταξύ εξαγγελιών και αποτελέσματος; Πως θα πειστεί, ο καθημερινός άνθρωπος για το μέγεθος του προβλήματος, εάν η νοοτροπία με την οποία έχει ζυμωθεί, έχει χαρακτηριστικά ατελέσφορης τακτικής;

Και συγκεκριμενοποιώ. Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν που δημιουργήθηκαν, από την παράλειψη, την έλλειψη πρόβλεψης, την αστοχία τον εφησυχασμό την την…τουλάχιστον, για να δικαιολογούνται μερικώς έστω, αυτές οι ανθρώπινες αδυναμίες, δεν μπορεί κάπου θα έπρεπε να βασιστούν. Μήπως στο ότι θα έπρεπε χθες, να είχαν φροντίσει στη θωράκιση της υγείας αυτής της άμοιρης “αγέλης”; Θα πείτε, μα πως; Αυτό σίγουρα δε γίνεται την τελευταία στιγμή. Να τρέχουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι προσωρινά διοικούντες, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να προλάβουν, το κάθε περιστατικό που προστρέχει, για να βρει το αντίδοτο του κάθε πόνου του, έτσι ώστε να γιατρευτεί, να ζήσει, παρά το ότι, κύριος υπαίτιος στις πλείστες των περιπτώσεων, ήταν ο ίδιος/α. Γιατί; Διότι εκτός της μη τήρησης των προαναφερθέντων μέτρων συνωστίστηκε σε εκκλησίες, παρά τις απαγορεύσεις, χωρίς μάσκα και βέβαια επικοινώνησε την πίστη του(;) με το ύψιστο όλων των μυστηρίων της Χριστιανοσύνης, ενώ νοσούσε! Ουσιαστικά, δεν το σεβάστηκε! Και δεν το σεβάστηκε διότι, το για να προσέλθει κανείς “…μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης” δεν το έπραξε! Και δεν το έπραξε γιατί δεν αγαπά τον εαυτό του, εν πρώτοις, αλλά ούτε και τον αδελφό του! Η θεία κοινωνία, είναι η ίδια η ενσάρκωση του Θεανθρώπου και ως εκ τούτου η όλη μυστηριακή τελετουργία πρέπει να αποδίδεται με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στην Ανάσταση! Όχι, στο θάνατο!

Εδώ λοιπόν εγείρονται ερωτήματα! Όλα αυτά γράφονται με το χέρι στην καρδιά και πόνο ψυχής, αλλά και με σεβασμό στην πνευματικότητα του καθενός ξεχωριστά, που είναι σε θέση να κατανοήσει το πως εννοούνται τα γραφόμενα. Τα μέτρα της πολιτείας πλημμελή, ανεπαρκή και «κατώτερα των περιστάσεων», όπως ανέφερε και η κ.Μπιλλήρη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, εκτελώντας χρέη Διοικητού. Η κ.Μπιλλήρη, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, δίνει ‘”γη και ύδωρ”, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει με αξιοπρέπεια το νοσοκομείο μας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ημερών και τις αυξημένες τρέχουσες ανάγκες! Φαίνεται λοιπόν να είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση και παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς μαζί της,όσον αφορά στο αυθόρμητο του χαρακτήρα της,κανείς δεν μπορεί να της αμφισβητήσει το ότι σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, εκείνη δουλεύει με πάθος, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, γιατί ακριβώς γνωρίζει το σφυγμό του  τόπου της και του κάθε ανθρώπου του. Αυτή τη στιγμή η κ. Μπιλλήρη εκτελεί χρέη οιονεί Διοικήτριας. Ο Δοιηκητής του νοσοκομείου, έτσι όπως όρισε η Ν.Δ., εξυπηρετεί και το νοσοκομείο της Λέρου, λες και δεν υπάρχουν κι εδώ άξιοι συμπολίτες μας, μέλη της Ν.Δ.να καλύψουν, την καίριας σημασίας θέση. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να  αναγνωριστεί το ότι η κ. Μπιλλήρη θα αποτελούσε την ιδανική περίπτωση.

Και φτάνουν λοιπόν οι συμπολίτες μας, της γνωστής «αγέλης» και προσέρχονται στο νοσοκομείο μας, όχι πια σαν αγέλη, αλλά σαν μονάδα! Διότι η αγέλη αποτελείται από μονάδες, μία μία ξεχωριστή ο καθείς μας! Οι μονάδες αυτοί λέγονται άνθρωποι! Και στον καθένα ο δημιουργός, έδωσε ζωή, για να την προστατεύει, τόσο ο ίδιος, όσο και η πολιτεία! Η πολιτεία αυτή λοιπόν τόσα χρόνια και οι ηγέτες της, δεν έθεσαν ως προτεραιότητα, ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι η υγεία στο μικρό μας νησί την Κάλυμνο την «…ξακουσμένη και την Κάλυμνο την ξακουστή…που μεσ΄ την καρδιά μας μένει πάντα ζωγραφιστή..». Δηλαδή, για παράδειγμα έχουν “φύγει”, ΤΑ χρήματα σε πλακοστρώσεις, οι οποίες φυσικά κι έχουν προσόδους. Ποιες; Μα τις ψήφους! Για την αισθητική του τόπου θα πει κανείς! Πολύ ωραία, για την αισθητική του τόπου! Συμφωνώ και επαυξάνω. Και αυτό να γίνει. Αφού όμως, έχουμε ιεραρχήσει τις  εκκρεμότητες που σοβούν στον τόπο μας, και στην προκειμένη περίπτωση προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στις ελλείψεις του νοσοκομείου μας, να είχαν καλυφθεί πρωτίστως οι ανάγκες του, έτσι ώστε να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Θα μπορούσαμε να είχαμε οργανώσει κάλλιστα δύο Μ.Ε.Θ., δαπάνης περίπου της τάξεως των 360.000ευρώ, και οι δύο, να είχαμε φροντίσει να εξειδικευτεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αξιολογώντας τα περιστατικά, να μην χρειάζεται να διακομίζονται άνθρωποι, κάτω από εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις ,σε Μ.Ε.Θ. άλλων νησιών. Άλλωστε η Κάλυμνος, αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς των γύρω νησιών μας, σε θέματα υγείας, εδώ και πολλά χρόνια!

Θα πρέπει βέβαια, σ’ αυτό το σημείο να συγχαρούμε το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα, υπερέβησαν τον εαυτό τους. Θερμή παράκληση, προς τους άξιους κατά τα άλλα γιατρούς μας: Όταν ο γιατρός διανυκτερεύει, να βρίσκεται στο νοσοκομείο και όχι στο σπίτι του! Όλοι οι παλαιότεροι γιατροί, όταν διανυκτέρευαν, κοιμόντουσαν μέσα στο νοσοκομείο, στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο και αποκλειστικά γι’ αυτούς. Δε χρειαζόταν ο ειδικευόμενος γιατρός ή ο νοσηλευτής/τρια, να τον πάρει τηλέφωνο, στο σπίτι του, για να σπεύσει να έρθει, με την όποια καθυστέρηση ενδεχομένως, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων και ο ασθενής να περιμένει!

Κι ερχόμαστε στους εμβολιασμούς! Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και αυτό είναι το ευτύχημα και η τύχη του σύγχρονου ανθρώπου. Οι ιατρικές ανακαλύψεις θεραπείας σοβαρών ασθενειών και η αποσόβησή τους, επήλθε από τους εμβολιασμούς! Πολλά εμβόλια από τα χρόνια του δημοτικού, έχουμε κάνει όλοι μας! Σωθήκαμε! Και τα παιδιά μας! Κανένα εμβόλιο δεν ήγειρε τις όποιες αμφισβητήσεις και τους όποιους προβληματισμούς! Έγινε γρήγορα για να αντιμετωπιστεί αυτή η θανατηφόρα πανδημία! Όντως! Για το καλό όλων μας! Όντως! Απ τη στιγμή ωστόσο που είμαστε και έλλογα όντα και όχι άλογα ,μιας άλλης αγέλης, έχουμε λόγο και υπόσταση και σεβασμό στο θείο δώρο της ζωής! Έχουμε, ευτυχώς Δημοκρατικούς Θεσμούς, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε και αυτοί οι θεσμοί και οι κανόνες της Δημοκρατίας, στην προκειμένη περίπτωση μας υπαγορεύουν να πούμε πως έχω το δικαίωμα να προβληματιστώ, δικαίως μπορώ να σκεφτώ και δικαίως επίσης να αναλάβω τις ευθύνες μου, και να κάνω το εμβόλιο αύριο και όχι χθες, υπό το κράτος εκφοβισμού και αυταρχικής επιβολής! Αφορά βέβαια εκείνους που-:πρόσεξαν από την πρώτη μέρα που ενέσκυψε το μείζον αυτό πρόβλημα και από την εξαγγελία των μέτρων-που τήρησαν και τηρούν τους κανόνες, τους οποίους επέβαλαν οι ιθύνοντες, στο έπακρο και που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά σε κλίμα ελευθερίας και νηφαλιότητας! Που έχουν παρατηρήσει και τις δύο πλευρές του νομίσματος, που αφορούν στην υγεία τη δική τους, των δικών τους ανθρώπων και των γύρω τους συνανθρώπων, και που αποφάσισαν, σεβόμενοι τους Διεθνείς κανόνες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Με όλο το σεβασμό και την αγάπη προς όλους σας. Ως άνθρωπος, και όχι ως μέρος μιας «αγέλης», προς τον καθένα ξεχωριστά και τη μοναδική προσωπικότητά του!

Εκτεθημένη στις οιήσεις, αλλά όχι στον ιό, τον οποίο σε κάθε περίπτωση έχουμε απέναντί μας και τον πολεμάμε…ο καθένας με το δικό του τρόπο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s