Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η διοίκηση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι» για την προσπάθεια απομάκρυνσης των χάλκινων αγαλμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Το δ.σ. κάνει λόγω για μεθοδευμένη απογύμνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου με την απομάκρυνση των πλέον εμβληματικών εκθεμάτων του και ζητά την ματαίωση της σχεδιαζόμενης «αρπαγής», ενημερώνοντας ταυτόχρονα την αρμόδια υπουργό για την αγανάκτηση και τον αναβρασμό που επικρατεί στην τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να εκφράσουμε κι εμείς την αγωνία, τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού σωματείου μας, όσο και των πολυάριθμων μελών του, σε σχέση με την απαράδεκτη προσπάθεια που επιχειρείται για την απομάκρυνση των χάλκινων αγαλμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο του ακριτικού νησιού μας και τη μεταφορά τους στο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Έπειτα από 60 χρόνια συντονισμένων προσπαθειών των τοπικών φορέων της Καλύμνου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, έγινε τελικά πραγματικότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στο νησί μας, το οποίο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά τον Απρίλιο του 2009. Το Αρχαιολογικό Μουσείο μας συνιστά μια κιβωτό ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης, όπου παρουσιάζεται η διαδρομή του τόπου μας από τους Προϊστορικούς έως και τους Μεταβυζαντινούς Χρόνους, μέσα από την έκθεση ενός μεγάλου αριθμού  χάλκινων και μαρμάρινων γλυπτών, επιγραφών, πήλινων αγγείων, ειδωλίων, εργαλείων, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, μικροτεχνημάτων και όπλων.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωριστή θέση κατέχουν τα χάλκινα αγάλματα, τα οποία Καλύμνιοι ψαράδες ανέλκυσαν κατά καιρούς από τη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και τα παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να συντηρηθούν και να εκτεθούν στο νησί μας. Το υπερμέγεθες άγαλμα της λεγόμενης «Κυράς της Καλύμνου», το δελφίνι, η κεφαλή και τα πόδια του έφιππου ηγεμόνα αποτελούν μοναδικά έργα χαλκοπλαστικής, που μαζί με τα μαρμάρινα αγάλματα από το Ιερό του Δαλίου Απόλλωνα καθιστούν το Μουσείο της Καλύμνου ένα από τα σπουδαιότερα του Αιγαίου. Σ’ αυτά τα εκθέματα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν οι δύο χάλκινοι κορμοί θωρακοφόρων αγαλμάτων, που, επίσης, παραδόθηκαν από Καλύμνιο ψαρά, εκ των οποίων ο ένας κορμός συνανήκει με το κεφάλι και τα πόδια που προαναφέραμε.

Κυρία Υπουργέ,

Η Κάλυμνος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί κοντά στις μικρασιατικές – τουρκικές ακτές, που εδώ και χρόνια βιώνει τις τουρκικές προκλήσεις. Μετά βίας καταφέρνει και επιβιώνει, έπειτα από τη γενικότερη οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση και, εσχάτως,  την πανδημία, από την οποία επλήγη σε μέγιστο βαθμό. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω δεινά, μεθοδεύεται ακόμη και η απογύμνωση του Μουσείου του με την απομάκρυνση των πλέον εμβληματικών εκθεμάτων του.

Σας καταθέτουμε λοιπόν κι εμείς τη δική μας «κραυγή αγωνίας», τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας όσο και των πολυάριθμων μελών του, προκειμένου ως η πλέον αρμόδια επί του θέματος Υπουργός να πράξετε τα δέοντα, ώστε να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη «αρπαγή» των χάλκινων αγαλμάτων της Καλύμνου. Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στην κοινωνία του νησιού μας επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση και αναβρασμός και ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές από τους κατοίκους που αντιτάσσονται στην «κλοπή» των πολιτιστικών θησαυρών του τόπου τους.

Βέβαιοι για την από μέρους σας κατανόηση, αναμένουμε τη θετική αντιμετώπιση ενός δίκαιου και αυτονόητου αιτήματος ενός ακριτικού νησιού.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                     Η γραμματέας

Παναγιώτης Γιαμαίος                      Χριστίνα Παπουτσή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s